Princ z Walesu je na moři a připraven k bojovým akcím

 Vojenství 
09. října 2021 07:54 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Loď dostala jméno po legendární lodi z druhé světové války Royal Navy
Spojené království se může chlubit dvěma moderními letadlovými loděmi, jež jsou připraveny k plnění úkolů po celém světě poté, co byla loď HMS Prince of Wales prohlášena za plně funkční.

Čtrnáctidenní mezinárodní cvičení u skotského pobřeží ukončilo dvouletý intenzivní výcvik pro válečnou loď se sídlem v Portsmouthu, více než 700 členů posádky a letky Royal Navy a RAF, které budou provozovat letadla z její letové paluby, a to včetně stíhačky F-35 Lightning.

Princ z Walesu bude nasazen společně s královnou Alžbětou

Znamená to, že HMS Prince of Wales se může připojit ke své sesterské lodi HMS Queen Elizabeth. Ta v současné době začíná druhou polovinu svého prvního nasazení a velí mezinárodní úderné skupině letadlových lodí v Pacifiku. "Je to významný okamžik pro loď, na které budeme operovat se stíhačkami, helikoptérami, drony a dalšími plavidly," uvedl v tiskové zprávě Royal Navy velitel HMS Prince of Wales kapitán Steve Higham.

Závěrečným aktem přípravy nové letadlové lodi na operace na moři byla účast na největším vojenském cvičení pořádaném ve Velké Británii na podzim tohoto roku. Tisíce vojáků z tuctu zemí se zúčastnily kombinovaného cvičení Spojeného království / NATO a testovaly své schopnosti jednotlivě i kolektivně při řešení globálních událostí. Více než 20 válečných lodí a ponorek plus námořní hlídková letadla, helikoptéry a tisíce vojenského personálu z tuctu zemí se účastnily čtrnáctidenního kombinovaného cvičení.

Co Princ z Walesu umí

Jde o válečnou letadlovou loď o hmotnosti 65 000 tun. Je malinko větší a těžší než HMS Queen Elizabeth. Délka lodi je 284 metrů a šířka 73 metrů. Letadlovou loď pohání čtyři vznětové motory a dvě plynové turbíny, které provozuje 170členné námořní inženýrské oddělení. Jsou součástí personálu o 700 mužích a ženách, ale personálu loď může mít v případě potřeby až dvojnásobek. Jak už bylo řečeno, na své palubě poveze i moderní a obávané stíhačky F-35 Lightning.

Svoje jméno dostala tato letadlová loď po slavné válečné lodi z druhé světové války, která mimo jiné dopravila Winstona Churchilla na klíčové jednání. Bohužel ale HMS Prince of Wales vydržela na moři jen několik měsíců, než byla v prosinci 1941 potopena Japonci spolu s HMS Repulse. O život tehdy přišlo asi 800 lidí. Dále čtěte: Americká pozemní protilodní raketa je novým zabijákem všeho, co pluje po moři.

Zdroj: Naval News.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod