Obří nákladní loď duchů leží na dně moře u Azorských ostrovů. Na místě stále operuje portugalské námořnictvo

 Technologie 
19. března 2022 17:07 / Lukáš Bauer
  2
📷
2 fotografie v galerii
Vyhořelá dopravní loď plula 14 dní, než se potopila Marinha Portuguesa / volný zdroj foto
V polovině února se začaly objevovat zprávy o potížích nákladní lodi Felicity Ace, kterou zachvátily plameny. Posádka byla evakuována a neřízená, těžce poškozená loď byla vydána na pospas osudu. Přes všechny pokusy ji odtáhnout do přístavu se potopila nedaleko Azorských ostrovů. Nyní leží v hloubce okolo tří kilometrů a podle biologů představuje velký problém pro tamní ekosystém.

Koncem února se při pokusu o odtažení do přístavu potopila těžce poškozená a vyhořelá nákladní loď Felicity Ace spolu s nákladem tisíců automobilů značky Volkswagen, Porsche, ale také modely značek Lamborghini a Bentley. Plavidlo leží přibližně 200 námořních mil od Azorských ostrovů, a to v hloubce okolo tří kilometrů. Podle expertů, kteří nyní na místě provádějí průzkum, představuje loď problém pro tamní ekosystém.

Na mořském dně totiž kromě tisíců litrů paliva leží také množství baterií do elektromobilů a dalšího nebezpečného odpadu. Pro život v hlubinách tak tento vrak plný toxických látek představuje problém, přestože na hladině se v místě, kde loď leží, nachází jen malá ropná skvrna, jak uvedl web Popularmechanics.

Přítomnost námořnictva

Portugalské námořnictvo, které na místě krátce po potopení lodi asistovalo, potvrdilo, že na místě nenašlo větší znečištění kromě menší ropné skvrny. Současný stav potopené nákladní lodi však není znám a na místě stále probíhají kontroly. Ekologové se však obávají, že znečištění z vraku ovlivní bohaté podmořské prostředí, do kterého se nákladní loď potopila. 

Loď převážející tisíce vozidel z Evropy do Spojených států začala hořet 16. února a o dva týdny později, během záchranné operace, ztratila stabilitu a začala se v důsledku silného poškození naklánět. Krátce poté se potopila zhruba 200 námořních mil od Azorských ostrovů.

Tisíce tun paliva a ropy

Když se loď potopila, vezla 2 200 tun paliva 2 200 tun ropy a až 4 000 vozidel, z nichž některá byla vybavena bateriemi pro elektromobily. Nad hladinou nezůstaly téměř žádné trosky, ale vlečné čluny pomocí hadic zachytily na místě havárie malou ropnou skvrnu. Na místě se tak stále pohybují pozorovatelé a ochránci přírody z EU i Portugalska, a to včetně letounu, který monitoruje mořskou hladinu z výšky.

Zdroj: Popularmechanics, Splash247.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008