Jediná ruská letadlová loď má potíže. Na moře vypluje nejdříve za několik let. I díky tomu, že na ni spadl jeřáb

 Vojenství 
23. června 2022 08:08 / Mirka Malá
  13
📷
1 fotografie v galerii
Admirál Kuzněcov je ostudou ruského námořnictva Wikimedia Commons / Ministry of Defence
Jmenuje se Admiral Kuzněcov a je to jediná ruská letadlová loď, která toho navíc už opravdu hodně pamatuje. Nějaký ten pátek už tráví v suchém doku, odkud se na moře nedostane do roku 2024 nebo možná ještě déle.

Kuzněcov, a to je důležité, je v suchém doku už od roku 2017 a za tu dobu jej Rusové nedokázali modernizovat. Přitom si od modernizace slibovali, že prodlouží životnost letadlové lodi až o 15 let. Jenomže Rusko je Rusko, a tak to zkrátka trvá, a to i díky sérii nešťastných událostí.

Admiral Kuzněcov je 304 metrů dlouhá a 72 metrů široká letadlová loď, kterou pohání parní turbíny s osmi kotly a čtyřmi hřídelemi. Je tedy co do pohonu poměrně zastaralá, protože dnešní letadlové lodě už plují na jaderný pohon. Na loď se vejde 1 690 námořníků a 24 stíhaček a šest vrtulníků. Admiral tedy není ani nijak velkou letadlovou lodí.

Kuzněcov byl léta posměchem západních armád. Technicky jde o špatnou loď, která na moři byla obvykle k vidění s hustým černým dýmem okolo, protože turbíny měly často problémy. Letadlovou loď proto obvykle doprovázel remorkér, aby ji v případě fatální poruchy pohonu mohl odtáhnout.

V roce 2017 proto Rusové rozhodli, že je čas na modernizaci letadlové lodi. Měla dostat nejen nový pohon, ale i další technologická vylepšení. Jenomže v tu chvíli se na Kuzněcova začaly doslova řítit katastrofy.

Hned o rok později se totiž potopil suchý dok PD-50, ve kterém byl Kuzněcov opravován, což je samo o sobě pozoruhodné. Ale to není zdaleka všechno. Jak šel dok ke dnu, vzal s sebou také sedmdesátimetrový jeřáb, který spadl rovnou na letadlovou loď a na její palubě udělal ohromnou díru. V tu chvíli bylo jasné, že původní opětovné spuštění Kuzněcova na vodu v roce 2020 je nereálné. O rok později ještě na lodi vypukl požár, při kterém dokonce zahynuli dva lidé. Požár to nebyl zrovna ledajaký. Škody byly vyčísleny až na 1,5 miliardy dolarů.

Tyto úsměvné, ale pro letadlovou loď katastrofické události, logicky posouvají rekonstrukci Kuzněcova dál a dál. Současné datum opětovného spuštění na vodu je stanoveno na rok 2024, ale ani to v případě Ruska není žádná jistota. Opravy jsou nákladné a zjevně hraje velkou roli i lidský faktor, takže kdo ví, co se ještě během příštích let v suchém doku stane.

Admiral Kuzněcov je skutečně velmi zastaralá letadlová loď, která navíc měla velké technické problémy od samého začátku. Na moře poprvé vyplula v roce 1985, do aktivní služby ale vyplula až o šest let později a do roku 1995 byla průběžně upravována. A protože šlo o opravdu špatnou loď, měla problémy po celou dobu.

Tak například v roce 2009 na ní hořelo, po opravě v roce 2012 se porouchal pohon u francouzského pobřeží a ruský remorkér potupně Kuzněcova táhl až do ruského přístavu. V roce 2016 loď přišla o dvě stíhačky, povídalo se, že kvůli poruše přistávací technologie. A tak dál. Kuzněcov je pro západní armády terčem posměchu, protože valící se černý kouř z lodi je pověstný po celém světě. Takže je otázkou, zda se takovou "herku" vůbec Rusům podaří dát dohromady. Je dost možné, že nejenže se Kuzněcov nedostane na moře v roce 2024, ale že na něj nevypluje už nikdy. Žádná škoda to rozhodně nebude.

Autorský článek, další zdroj: Popular Mechanics

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve