Čína má nebezpečnou autonomní loď plnou autonomních dronů, které mohou operovat ve vzduchu, v terénu i pod vodou

 Vojenství 
26. května 2022 19:20 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Autonomní loď uveze průzkumné i bojové drony Huangpu Wenching Shipbuilding Company Limited / volný zdroj
Čína staví kromě moderních ponorek také autonomní lodě, jež jsou budoucností námořních flotil. Čínská loď je ale nejenom sama o sobě autonomní, ale její paluba je doslova přeplněná autonomními drony.

Jde skutečně o pozoruhodné plavidlo, které vyrobila společnost Huangpu Wenchong. Je téměř 90 metrů dlouhé a na jeho palubě je zhruba padesátka dronů všeho druhu. Drony mohou operovat ve vzduchu, v terénu i pod vodou.

Nebezpečí na dálkové ovládání

Nejde totiž o autonomní loď ve smyslu japonské logistické lodi Suzaku, která je schopná plout zcela sama. Čína si provoz lodi představuje tak, že námořníci loď pomocí dálkového ovládání nejprve vypustí na otevřené moře a teprve pak budou aktivovány samořídící systémy.

Loď by měla být doslova přeplněná umělou inteligencí. Podle dostupných informací má sama umět vypouštět vlastní autonomní drony jak do vzduchu, tak na moře i pod vodu. A to vše v koordinaci s dalšími bojovými jednotkami v rámci konkrétní vojenské mise.

Vzdušné drony se pochopitelně samy vrátí na palubu lodi, zatímco drony určené pro operace na nebo ve vodě si loď sama dokáže zase nalodit, jakmile se k ní tyto drony vrátí.

Čína se sice chlubí tím, že tato přelomová loď je skvělým nástrojem pro pozorování a výzkum v oceánech, druhým dechem ale dodává, že její vojenské schopnosti jsou rovněž nezanedbatelné. Údajně tato loď dokáže odehnat nepřítele, aniž by musela do vojenské akce na moři zasáhnout lidská síla.

Autonomních lodí přibývá

Autonomních lodí, které budou sloužit vojenským účelům, přibývá. Americké námořnictvo má už poměrně rozvinutý program autonomních lodí, od kterých očekává, že jednou budou samy schopny vypouštět rakety a další střely. To ale může být ještě problematické, protože ani umělá inteligence není neomylná. Zatím jsou tedy americké autonomní lodě vybavovány průzkumnými systémy a kompatibilitou s dalšími vojenskými plavidly.

Autorský článek, dalš zdroj: New Atlas.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47