Američané se pustili do výroby nových jaderných bomb

 Vojenství 
05. prosince 2021 15:01 / Mirka Malá
  26
📷
1 fotografie v galerii
Moderní pumy může nést většina amerických stíhaček Defense Visual Information Distribution Service (volný zdroj)
Američané dokončili první výrobní jednotku jaderných pum B61-12, aktualizované verze bomb používaných na zbraních shazovaných ze stíhaček a bombardérů.

V současné době jsou v zásobě amerických jaderných zbraní čtyři varianty B61, a to ty s označením 3, 4, 7 a 11. Konstrukce B61-12 nahradí všechny čtyři. I když se technicky nejedná o novou pumu, design nahrazuje nebo renovuje všechny jaderné a nejaderné části bomby. Modernizovanou variantu ponesou americké letouny F-15, F-16 a B-2 a také letouny členských zemí NATO. Plná výroba by se měla rozjet od května 2022, přičemž výroba má být dokončena někdy ve fiskálním roce 2026.

B61 není jedinou nově vyráběnou jadernou zbraní

V červenci byla totiž zahájena výroba bomb W88 Alt 370 používaných na ponorce Trident II D5. Obě výroby ale nabraly zpoždění kvůli problému s běžně dostupnými elektrodovými kondenzátory používanými v obou hlavicích. A na rok 2025 je plánována výroba dalších typů jaderných bomb.

Před zavěšením na vybraný stíhač nebo bombardér bude možné nastavit sílu exploze pumy B61-12. K dispozici je síla výbuchu 300 tun TNT, 5000 tun TNT, 10 000 tun TNT  nebo 50 000 tun TNT. Jen pro představu, bomba, kterou Američané shodili na Hirošimu, dosáhla síly 1600 tun TNT.

Modernizovaná puma B61-12 bude mít mimo jiné nový vnitřní inerciální navigační systém, který pracuje nezávisle na navigačních satelitech. A toto je velmi důležité, protože se všeobecně předpokládá, že v případě velkého vojenského konfliktu budou navigační i komunikační satelity jedním z prvních cílů nepřátelských sil. Díky novému systému dokáže puma B61-12 zasáhnout cíl s odchylkou do 30 m.

Část nových bomb by se měla objevit také v Evropě, ať už na základnách USA ,nebo ve výzbroji NATO. V současné době je v Evropě zhruba 200 starších verzí bomb B61. Dále čtěte: Čína v tichosti staví modely amerických letadlových lodí, jak odhalily satelitní snímky.

Zdroj: Breaking Defence.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod