Ruské námořnictvo ukázalo novou ponorku pro tichomořskou flotilu

 Vojenství 
15. října 2021 10:20 / Mirka Malá
  9
📷
2 fotografie v galerii
Ponorky třídy Kilo jsou považovány za jedny z nejtišších na světě JSC Admiralty Shipyards (volný zdroj foto)
V úterý se k ruskému námořnictvu připojila naftovo-elektrická ponorka (SSK) B-602 Magadan projektu 636.3. Jedná se o třetí ponorku postavenou v loděnicích admirality JSC pro tichomořskou flotilu ruského námořnictva.

Magadan je třetí ponorkou pro tichomořskou flotilu. Jejímu slavnostnímu spuštění na vodu předcházely četné přípravy už od konce března letošního roku.

Tichomořská flotila bude mít celkem šest nových ponorek

Nové ruské ponorky pro tichomořskou flotilu jsou jen dalším důkazem toho, co už bylo dávno na veřejnosti komunikováno. Pokud dojde k ostrému válečnému konfliktu, bude to právě v Tichomoří.

Proto také ruská tichomořská flotila musí obdržet celou sérii šesti ponorek už do roku 2024. Smlouva na jejich stavbu byla podepsána ministerstvem obrany a loděnicí admirality v září 2016. Modernizována byla torpédová a raketová ramena, informační velitelský systém, radar a sonar. Obecné systémy byly rovněž modernizovány, aby se snížila "viditelnost" ponorky a zlepšily se životní podmínky pro sloužící námořníky.

Co je ponorka Magadan zač

Ponorka Magadan třídy Kilo, jak ji označuje NATO, je třída dieselelektrických ponorek, které ještě původně stavěl Sovětský svaz a nyní tedy Rusko. Hlavním úkolem těchto ponorek jsou protilodní a protiponorkové operace a také pobřežní hlídkování. Původní verze ponorky byla později modernizována do vylepšené verze, jež Rusko označuje jako Projekt 636 a NATO ji označuje jako Improved Kilo, známé též jako třída Varšavjanka. Třetí generace této třídy nese označení Projekt 636.3. Ponorky Projektu 636 jsou považovány za jedny z nejtišších konvenčních ponorek na světě.

Ponorky Projektu 636, tedy ty nejmodernější verze, jsou dlouhé téměř 74 metrů a široké téměř 10 metrů. Pohání je dva dieselové motory a jeden elektromotor. Výzbroj tvoří šest 533mm torpédometů s celkovou zásobou 18 torpéd či 24 námořních min. Kromě toho tyto ponorky mohou také vypouštět pozemní útočné střely Kalibr/Club, protilodní střely a protiponorkové střely. Dále čtěte: Princ z Walesu je na moři a připraven k bojovým akcím.

 Zdroj: Naval News.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod