Auta sbírají o svých uživatelích spoustu dat. Některé státy na to už reagují

 Auto-Moto 
21. října 2021 14:08 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Auta mohou špehovat řidiče i okolí Pixabay
Čína je největší světový trh s vozidly, kde regulační orgány zavádějí nová pravidla pro ochranu dat, vyvíjí nástroje, které budou schopny sledovat data, která samotná auta posílají zpět do zahraničí svým výrobcům.

Automobily jsou totiž vybaveny stále větší řadou senzorů a kamer, které pomáhají řidičům. Data, která taková zařízení generují, však mohou výrobci použít také k vývoji nových technologií, jako jsou systémy autonomního řízení. Samy o sobě tyto technologie vyvolávají stále větší obavy o soukromí a bezpečnost uživatelů, zejména pokud jsou informace zasílány do zahraničí.

Auta mohou špehovat řidiče i okolí

Výrobci automobilů v Číně jsou povinni ukládat data generovaná vozidly lokálně a v případě exportu důležitých dat do zahraničí potřebují získat souhlas regulačních orgánů.

Americká automobilka Tesla se už v Číně dostala pod drobnohled ohledně ukládání a nakládání se zákaznickými daty. Peking je stále více znepokojen množstvím dat shromažďovaných soukromými firmami a tím, zda by tyto informace mohly být napadeny nebo zneužity, zejména zahraničními státy. Proto nedávno implementovala nový zákon o zabezpečení dat a zpřísňuje dohled v dalších souvisejících oblastech.

Strach ze špionáže

V květnu tohoto roku podle svědectví několika lidí se znalostí této problematiky agentura Reuters uvedla, že zaměstnancům některých čínských vládních úřadů bylo řečeno, aby neparkovali svá auta Tesla uvnitř vládních budov kvůli bezpečnostním problémům s kamerami vozidel.

Společnost China Automotive Engineering Research Institute Co Ltd (CAERI) v prohlášení uvedla, že vyvinula systém pro analýzu cesty přenosu dat pomocí zařízení pro detekci komunikace ke sledování nahraných dat a dat shromážděných z vozidel v testovacím prostředí.

CAERI uvedla, že systém je první svého druhu v Číně a byl oceněn vládními orgány. Institut také testoval několik vozidel, včetně sedanu Tesla Model 3 a sportovně-užitkových vozidel značek Audi, Daimler Mercedes-Benz a Land Rover, ale výsledky nezveřejnila.

Globální výrobci automobilů, včetně společností Tesla, Ford Motor a BMW, agentuře Reuters v květnu řekli, že zřizují místní datová centra, aby splňovala čínské regulační požadavky. Žádná ze stran ale neuvedla, jaká data vlastně auta řady světových značek skutečně sbírají a jak je s nimi nakládáno. Dále čtěte: LED světla svítí modře a vydrží až 15krát déle než halogeny.

Zdroj: NY Post.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008