Čína uprostřed občanských nepokojů znovu chrastí zbraněmi. Má nové ponorkové střely, které doletí až do USA

 Vojenství 
06. prosince 2022 13:33 / Mirka Malá
  4
📷
1 fotografie v galerii
Čínské ponorky Typ 094 má nové jaderné rakety s dlouhým doletem Wikimedia Commons / United States Naval Institute
Čína na svých ponorkách vyměnila staré rakety za nový typ JL-3 a díky nim je schopna zasáhnout těmito střelami západní pobřeží Spojených států. A tak Čína uprostřed občanských nepokojů znovu chrastí zbraněmi.

Podle informací, které přinesla řada světových médií, čínské ponorky s balistickými raketami Typ 094, nahradily své starší balistické rakety JL-2 odpalované z ponorky novými raketami JL-3. Podle samotných odborníků Pentagonu mohou tyto nové ponorkové rakety zasáhnout kontinentální Spojené státy, aniž by vlastně musely někam vyplout. Stačí jen vystřelit z Jihočínského moře.

Čína má v současné době šest ponorek Typ 094, které NATO eviduje jako třídu Jin. Každá z nich je zkonstruovaná tak, aby měla 12 odpalovacích zařízení pro rakety, což v součtu znamená, že celkem tyto ponorky mohou vyslat do vzduchu 72 raket. Nejméně čtyři z těchto ponorek, ale dost možná dokonce všech šest, mají základnu na ostrově Hainan v Jihočínském moři a ponorky údajně neustále hlídkují v moři jako součást čínské jaderné odstrašující síly.

Není dávno tajemstvím, že Čína plánuje využít Jihočínské moře jako pevnost, kde by její vzdušné a námořní síly mohly chránit ponorky tím, že udrží nepřátelské protiponorkové síly mimo hru. A nové střely JL-3 jim doslova z "pohodlí domova" umožní i zaútočit na největšího nepřítele, kterého Čína ve svých očích má, tedy USA, přímo na jejich území.

Ve vývoji raket ostatně Čína během posledních let opravdu hodně pokročila. Rakety JL-2 se poprvé vydaly na moře na ponorkách Typ 094 teprve v roce 2016. To je pouhých šest let zpátky. Rakety JL-2 měly dolet něco málo přes 7 kilometrů a byly vybaveny jedinou termonukleární hlavicí o síle 200 až 300 kilotun. Střela byla naváděna jak vnitřním astro-inerciálním navigačním systémem, který používá polohu hvězd pro určení polohy rakety, tak čínským satelitním navigačním systémem BeiDou.

Naproti tomu nové rakety JL-3 mají dolet 10 kilometrů a podle dostupných informací, kterých je v případě Číny tradičně málo, mohou rakety JL-3 nést více než jednu termonukleární hlavici. To v praxi znamená, že jedna střela je schopná zasáhnout více cílů. Například americké jednotky protiraketové obrany, které sídlí na Aljašce, by musely zachytit hned několik přilétajících hlavic najednou, což obranu samo o sobě dost komplikuje.

Čína by sice fakticky raketami JL-3 byla schopná zasáhnout jen Aljašku nebo Havaj, má ale pravděpodobně našlápnuto k tomu, aby brzy vyvinula ještě lepší typ raket střílených z ponorek. Touha komunistické země mít rakety, kterými bude schopna z obýváku dostřelit až do Ameriky, je totiž veliká.

I v současné době by Číně stačilo, aby se ponorky malinko pohnuly a vystřelily z jiného stanoviště. Například ze zálivu Bohai by už čínské ponorkové rakety zasáhly Severní a Jižní Dakotu, Montanu, Oregon, Washington, Nevadu, Utah a dokonce i Kalifornii. A vojenští experti uvádějí, že pokud by se čínským ponorkám podařilo dostat na stanoviště někde za Japonskem, pak by mohly čínské rakety JL-3 zasáhnout prakticky libovolné území USA. To ale v současné době naštěstí není možné, protože současné čínské ponorky nejsou tak vyspělé, aby nebyly včas nalezeny a zničeny.

Rychlé nahrazení raket JL-2 za JL-3 je nicméně dalším důkazem, jak Čína doslova závodí s USA a chce se stát námořní i jadernou velmocí. Proto je také dalším cílem Číny postavit raketovou ponorku nové generace, která by se mohla nepozorovaně dostat tak daleko do západního Pacifiku, jako současné americké ponorky. A to pravděpodobně nebude dřív, jak za deset let.

Autorský článek, další zdroj: Japan Times

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve