Brzy začne sněžit. Tipy, jak bezpečně zahřát auto, se budou hodit

 Auto-Moto 
24. listopadu 2021 07:00 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Auto rozhodně nenechávejte běžet na volnoběh Pixabay
Panuje všeobecný mýtus, že v zimě je nejlepší nastartovat auto a nechat motor nějakou dobu běžet. Ale touto zažitou praxí rozhodně neprodloužíte životnost vašemu motoru. Naopak ji snížíte, a to odstraňováním oleje z válců a pístů motoru.

Zahřátí auta před jízdou je pozůstatkem z dob, kdy na silnicích dominovaly karburátorové motory. Moderní auta používají senzory k úpravě spotřeby paliva a volnoběh prostě nezahřeje motor natolik, aby tyto senzory reagovaly. Zkrátka to už nedělejte.

Jak bezpečně vyrazit s autem do mrazu

Prostě nastartovat a co nejrychleji vyrazit na cestu je nejrychlejší způsob, jak zahřát motor na tu teplotu, při které se přepne zpět na normální poměr vzduchu a paliva. I když chod naprázdno posílá teplý vzduch generovaný jádrem topení do kabiny po několika minutách, chod naprázdno překvapivě málo zahřeje samotný motor. Nejlepší je tedy nechat motoru několik sekund na vytvoření tlaku oleje před normální jízdou. Dobrá kvalita a stav oleje jsou ale klíčové pro ochranu motoru při studeném startu.

Zahřátí motoru za jízdy trvá pět až 15 minut, takže první část jízdy jeďte opravdu v klidu. Výkonná auta to za vás často udělají odstupňovaným omezovačem otáček, který vám nedovolí využít plný rozsah otáček vozu, dokud se motor nezahřeje na správnou teplotu. Takže nastartujte auto, oškrábejte okno a vyrazte.

Zkusit můžete ohřívač motoru

Ohřívač bloku motoru skutečně existuje, ale bude vás stát několik tisícovek. Toto externí topítko lze namontovat na téměř každé vozidlo. Pokud máte pár tisícovek navíc a chcete šetřit svůj motor, určitě je to dobré řešení.

Každopádně se tedy vyhněte modelu, kdy svoje auto nastartujete a necháte ho několik minut běžet na volnoběh. V takovém případě dochází k úbytkům oleje a bez oleje, nebo jeho správného dávkování, se začne poškozovat samotný motor a další části vozu. Navíc je to taky značně neekologické.

Zahřívání motoru tím, že jej necháte běžet na volnoběh, je tedy opravdu mýtus, který už dávno neplatí. Dále čtěte: Auta sbírají o svých uživatelích spoustu dat. Některé státy na to už reagují.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod