Počítačem generovaných tváří přibývá. Oči prozradí, zda se na internetu díváte na člověka nebo někoho, kdo neexistuje

 PC a Mobily 
19. září 2021 16:20 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Oči prozradí, zda nás na netu chce někdo podvést Depositphotos
Asi si říkáte, proč byste něco takového měli vědět. Protože žijeme ve falešné době. A navíc na internetu potkáváme spoustu lidí a ani nevíme, zda vlastně vůbec existují. Počítačem generovaných tváří totiž neustále přibývá.

Vědci proto vyvinuli techniku, která by nám mohla pomoci zjistit, zda tváře, na které se díváme, jsou skuteční lidé, nebo jsou dílem umělé inteligence. Podle počítačového vědce Hui Guo ze State University of New York je celé tajemství v očích, konkrétně ve tvaru zornice.

Pozor na oči

Vědci zvětšili oči falešných tváří vytvořených systémem strojového učení nazývaným generativní kontradiktorní síť (GAN) a zjistili něco důležitého, ale i zábavného. Na rozdíl od skutečných obličejů vypadaly oči těch uměle vytvořených jinak.

Jinými slovy, skuteční lidé mají téměř kruhové tvary, zatímco v oblastech očí obličejů generovaných GAN lze pozorovat viditelné nesrovnalosti. Podle vědců je tento podivný defekt způsoben modely GAN, které postrádají porozumění anatomii lidského oka, zejména pokud jde o geometrické tvary pravidelných zorniček.

Vědci zjistili, jak moc je falešných tváří

Vědci vyvinuli detekční nástroj, který na fotografiích automaticky extrahuje obrysy zorniček z očí a poté je vyhodnotí, aby zkontroloval, zda mají eliptické tvary. Chěli tak zjistit, jak moc je fenomén neexistujících a uměle vytvořených tváří rozšířený.

V experimentu na celkovém počtu 2 000 obrázků zjistili, že celá polovina tváří je uměle vytvořená. A to je opravdu nebezpečné zjištění.

"Zjistili jsme, že nepravidelné tvary zornic se ve velkém vyskytují ve vysoce kvalitních tvářích generovaných systémem StyleGAN a jasně se liší od skutečných lidských zornic,“ vysvětlují vědci ve své tiskové zprávě. "Navrhujeme tedy novou fyziologicky založenou metodu, která může použít nepravidelné tvary zornic jako podnět k detekci obličejů generovaných GAN jako účinný boj proti těmto falešným obličejům."

Podle týmu by taková technologie mohla jednoho dne pomoci bojovat proti zlomyslnému používání realisticky vypadajících, ale neexistujících tváří, které mimo jiné klamou lidi na platformách sociálních médií. Dále čtěte: Vědci našli novou hmotu. Jde pravděpodobně o nejdůležitější vědecký průlom našeho života.

Zdroj: arXiv.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod