Americká bezposádková loď umí sama vypouštět ty nejnebezpečnější rakety světa

 Vojenství 
17. září 2021 06:41 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Každá loď bez posádky unese až 48 raketových sil US NAVY
Bezpilotní loď nazvaná Ranger odpálila úspěšně během testovací plavby raketu SM-6, jednu z nejpokročilejších naváděných zbraní amerického námořnictva. Tato střela je na moři schopna zasáhnout prakticky cokoliv.

Lodě bez posádky, jako je Ranger, tak zvýší počet raket, kterými flotila amerického námořnictva může na moři disponovat. A co víc, to vše při snížení nákladů na stavbu lodí.

Ranger je nebezpečný multifunkční robot

Bezpilotní loď Ranger je navržena tak, aby za můstkem měla dostatečně velký nákladový prostor, který jí umožňuje nést všechny druhy užitečného zatížení a disponovat zbraněmi pro všechny druhy válek včetně boje s ponorkami či lovu min.

Na palubu se vejde i něco, co na první pohled vypadá jako přepravní kontejner. Když se střecha tohoto kontejneru najednou zvedne do polohy 90 stupňů, objeví se čtyři odpalovací zařízení, ze kterých lze pálit raketami SM-6.

SM-6 je raketa typu jack-of-all-trade, která dokáže sestřelit drony, letadla, řízené střely a balistické střely. Dokáže dokonce zaútočit na nepřátelské válečné lodě, zasáhnout je rychlostí Mach 3,5 a jejich zranitelnou elektroniku a zbraňové systémy zasypat malou, ale výkonnou hlavicí s fragmentací výbuchu.

Budoucnost bezpilotních lodí

Americké námořnictvo sází na bezpilotní lodě, zejména pak na zvýšení palebné síly na moři. Současné křižníky a torpédoborce s řízenými střelami jsou vybaveny 90, 96 nebo 122 raketovými sily, z nichž každé může nést jednu raketu SM-6, protivzdušnou raketu SM-2, interceptor balistické střely SM-3 nebo anti-Tomahawk řízené střely.

Rychlý růst čínského námořnictva přiměl americké námořnictvo ke zvýšení počtu válečných lodí v celé flotile z 296 na 355. Válečné lodě jsou však drahé a ambice této služby narážejí na rozpočtové možnosti. Například nejnovější torpédoborce třídy Arleigh Burke stály přibližně 1,8 miliardy dolarů za trup, což způsobilo, že námořnictvo požádalo v letošním rozpočtu na obranu jen o jeden. Provozování lodí s posádkou je pak nákladné samo o sobě.

Bezpilotní lodě jsou tedy řešením všech problémů. Představte si, že máte k dispozici spoustu raketových sil na lodích bez posádky, které plují po boku posádkových lodí. Křižník se 122 sily by mohl ovládat další dvě robotické lodě, z nichž každá má 48 sil, takže celkový výkon je 218 sil. To je palebná síla torpédoborce, ovšem bez cenovky 1,8 miliardy dolarů. Dále čtěte: Nejbizarnější tajné aférky Pentagonu. Ztracené plutonium i americký létající talíř.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008