Nejbizarnější tajné aférky Pentagonu. Ztracené plutonium i americký létající talíř

 Vojenství 
07. září 2021 07:22 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pentagon se skutečně snažil postavit vlastní létající talíř Depositphotos
Díky odtajněným dokumentům, únikům a odhalujícím zprávám jsme se mnohdy o tajných programech dozvěděli více, než bychom kdy doufali. A mnohdy je samotná pravda skutečně podivnější než tisíce konspiračních teorií.

 O UFO už toho v souvislosti s Pentagonem bylo napsáno hodně, navíc faktem je, že Pentagon se v minulosti zabýval skutečně pozoruhodnými věcmi, možná bizarnějšími, než jsou UFO. Tady jsou některé z nich.

Ztracené plutonium v Himalájích

Spojené státy a Indie se v 60. letech spojily na společnou misi, která v případě úspěchu měla monitorovat čínský jaderný vývoj. Cílem bylo nainstalovat senzory poháněné radioaktivním izotopem Pu-238 v Himalájích, ale nebezpečné podmínky donutily tým se evakuovat dříve, než byla instalace dokončena. Když se pak počasí uklidnilo a tým se vrátil, senzory už nenašel. Nikdo ani nevystopoval zařízení s plutoniem, ale místní obyvatelé věří, že jsou v této oblasti stále aktivní a jsou zodpovědná za tání sněhu z horských vrcholků, které způsobují masivní záplavy.

Americké létající talíře

Skutečně existují. Přestože veřejnost byla vždy fascinována vládním zkoumáním UFO, skutečnost, že armáda kdysi financovala konstrukci vlastních létajících talířů, nebyla až donedávna zveřejněna. Tajný program zahájila armáda v 50. letech minulého století a nesl název Projekt 1794. Cílem měl být nadzvukový letoun, který by dokázal jedinečně bojovat se sovětskými bombardéry.

Převlečené drony, které kradly data

Velmi skutečnou hrozbou pro Spojené státy během vietnamské války byly rakety Sovětského svazu SA-2. Aby je CIA porazila, vymyslela tajnou misi United Effort, aby ukradla příslušné údaje. Mise trvala jen 200 milisekund a na první pohled to vypadalo jako sovětské vítězství. Jenomže bezpilotní dron maskovaný za špionážní letoun U-2 zmátl sovětský raketový systém. Zaznamenal při útoku všechna data, která v roce 1966 byla použita k vytvoření varovného přijímače, který zabránil střelám SA-2 zasáhnout americká letadla.

Přísně tajná vesmírná stanice

V době, kdy byl vesmírný program NASA v plném proudu, americké letectvo současně pracovalo na tajném programu. Laboratoř s posádkou na oběžné dráze byla přísně tajnou iniciativou amerického letectva, jejímž hlavním cílem bylo sloužit jako satelit s posádkou ke špionáži proti Sovětskému svazu. Stanice nebyla nikdy oficiálně spuštěna a program byl ukončen v roce 1969. Dále čtěte: Čína se chystá postavit kosmickou loď, která bude téměř kilometr dlouhá.

Zdroj: Popular Mechanics.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008