Izraelská technologie má být schopná na Měsíci vyrábět kyslík

 Technologie 
25. července 2021 13:33 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Kyslík bude vyráběn přímo z měsíční půdy Helios
Izraelská technologická firma se plánuje připojit k japonským misím na Měsíc, aby prokázala, že technologie, kterou vyvinula, je schopná produkovat kyslík a kovy na měsíčním povrchu.

Výjimečná technologie má umět z měsíční půdy vyrobit kyslík potřebný pro palivo. Díky tomu by byly zejména ekonomicky životaschopné vícenásobné a dlouhodobé lunární mise, protože taková technologie by umožnila koloniím na Měsíci vyrobit potřebné zdroje přímo na místě, místo toho, aby bylo nutné dovážet veškeré své palivo a další zdroje ze Země.

Technologie bude otestována během tří let

Celý systém má být otestován ve dvou vesmírných misích v příštích třech letech, takže nejde rozhodně o žádnou hudbu daleké budoucnosti. A vesmírným plánům mnoha zemí by taková technologie rozhodně přišla vhod.

Jednou z hlavních překážek při dopravě nákladu do vesmíru, v tomto případě konkrétně na Měsíc, jsou přepravní náklady. Nákladní rakety potřebují palivo, navíc čím těžší náklad, tím více paliva je potřeba. Toto palivo navíc zvyšuje váhu, a to vyžaduje ještě více paliva. Kyslík je důležitou složkou spalování paliva, což znamená, že zřízení měsíční základny nebo opakované návštěvy této planety, jak je plánováno na příští desetiletí, budou vyžadovat tisíce tun kyslíku ročně pro raketové palivo.

Odeslat cokoliv na Měsíc stojí několik stovek tisíc dolarů za kilogram nákladu, což činí dlouhodobé mise ekonomicky neudržitelnými, pokud ovšem na Měsíci nebude možné kyslík vyrábět.

Klíčem k úspěchu je elektrolýza

Proces, který firma vyvinula, se nazývá roztavená regolitová elektrolýza za použití reaktoru v půdě. Ten roztaví měsíční půdu při 1600 stupních Celsia a poté elektrolýzou vytvoří kyslík, který může být skladován pro budoucí použití.

Firma simulovala většinu podmínek na Měsíci, aby vyzkoušela svůj systém, a to dokonce pomocí měsíčního písku vyvinutého University of Central Florida na základě vzorků přivezených z Měsíce. Mise společnosti nyní umožní vyzkoušet svou technologii přímo na Měsíci s nedostatkem gravitace a ukáže se, zda bude vše fungovat.

Technologie dokonce vyrobí i kovy

Měsíční půda obsahuje více než 40 % kyslíku vázaného v oxidech a minerálech. Lunární extraktor je navržen k oddělení kyslíku z půdy pomocí elektrolýzy. Jako vedlejší produkt bude reaktor vyrábět kov, který lze dokonce odlévat do formy.

Systém se na Měsíc dostane s pomocí japonské frmy pro měsíční průzkum, která staví malý komerční lunární přistávací modul, jehož cílem je poskytovat vysokofrekvenční a nízkonákladovou doručovací službu na Měsíc a také lunární rover pro průzkum povrchu. První lunární mise společnosti je plánována na rok 2022, druhá mise je plánována na rok 2023. Dále čtěte: NASA testuje figurínu a měsíční skafandry pro mise Artemis.

Zdroj: Times Of Israel.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod