Nové obrněné vozidlo britské armády je tak špatné, že se z něho dělá vojákům špatně

 Vojenství 
17. června 2021 15:23 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Dlouho očekávaný obrněnec není ani schopen střílet za jízdy General Dynamics Land Systems
Nové obrněné průzkumné vozidlo, které je klíčem k modernizačnímu úsilí britské armády, trpí podle nové zprávy významnými konstrukčními vadami, které údajně způsobují, že se v něm vojákům dělá fyzicky špatně.

"Obrněné vozidlo Ajax je náchylné k nadměrným vibracím a hluku, což vedlo k tomu, že armáda na několik měsíců pozastavila jeho testování," uvedla BBC. Ajax je, nebo mělo být první obrněné vozidlo, které britská armáda bude mít po více než 20 letech.

Armáda se bojí o zdraví vojáků

38tunové vozidlo je vyzbrojeno 40milimetrovým dělem, které střílí novou prostorově úspornou teleskopickou munici. Ajax je navržen tak, aby uměl shromáždit informace o nepřátelských silách a neomylně je zasypal touto municí. Je to také první z mnoha vozidel založených na podvozku Ajaxu, a to včetně obrněného transportéru Ares.

Celkově plánuje britská armáda koupit 589 vozidel na platformě Ajax rozložených nejméně do sedmi variant. Bohužel, konstrukční nedostatky zjištěné u vozidel Ajax jsou údajně tak špatné, že britská armáda pozastavila zkoušky kvůli obavám o zdraví vojáků.

Nadměrný hluk a vibrace, které Ajax generuje při pohybu, způsobují, že někteří z vojáků, kteří jeli uvnitř, měli tinnitus, otoky kloubů a pociťovali nevolnost. A nepomohly ani sluchátka pro potlačení hluku. Ten je dokonce tak obrovský, že každý voják, který seděl uvnitř jedné z variant vozidla, musí nyní podstoupit test sluchu.

Obrněnec dokonce neumí ani couvat

Doslova zpackané obrněné vozidlo také nemůže couvat přes překážky vysoké nad 20 centimetrů a vozidlo má problémy s odpružením, které brání tomu, aby nové 40milimetrové dělo vystřelilo za jízdy. Obrněnec by musel jet velmi pomalu, aby dělo mohlo vůbec za jízdy střílet.

Ajax je potomkem španělsko-rakouského obrněného vozidla ASCOD vylepšený dodatečným pancéřováním. BBC uvádí, že další pancíř, který navýšil hmotnost vozidla na 38 tun, je oním viníkem mnoha zjištěných problémů. Přesto britská armáda doufá, že výrobce tyto fatální problémy vyřeší během několika měsíců, aby mohla pokračovat v testování. Dále čtěte: Podle informací OSN došlo k prvnímu případu autonomního dronu útočícího na člověka. A to není dobrá zpráva.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008