K čemu je Google Cast a Chromecast? Malé zařízení udělá z každé televize chytrou

 PC a Mobily 
29. července 2021 09:22 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Malé zařízení udělá z každé televize chytrou Pixabay
Už nějakou dobu tu s námi obě technologie jsou, ale zdaleka ne každý ví, jak je použít. Máme přehledné informace.

Technologie z nadpisu má na svědomí firma Google a snaží se jimi vyřešit rychlé a jednoduché streamování obsahu z mobilu, notebooku či jiných zařízení na televizi.

Google Cast

Technologie Google Cast byla odpovědí na různé jiné technologie, které měly za cíl zobrazení obsahu přenosných zařízení na televizi. Typickým příkladem byl třeba konkurenční Miracast. Obrovskou výhodou je, že přenos se děje mezi zařízením s Androidem, ale také s iOS od Applu. Tajemství je ukryto přímo v prohlížeči Chrome. Každou stránku je možné sdílet pomocí tlačítka přímo na televizor. Jedinou podmínkou je, aby byla obě zařízení, tedy například mobil a televizor, připojena ke stejné síti. A pochopitelně je nutné, aby televizor měl operační systém Android TV. Pak se dokonce i sám zapne v okamžiku, kdy stisknete v přehrávači YouTube nebo jinde příslušné streamovací tlačítko.

Chromecast

Na rozdíl od technologie jako takové je Chromecast malá krabička, stick či jiné zařízení, které se připojí do HDMI portu televizoru a zajišťuje příjem technologie Google Cast. Můžete jím tedy dovybavit jakoukoli televizi, která ani nemusí být chytrá. Jediné, co potřebujete, je HDMI port, což patří k výbavě všech současných televizorů. Pro pořádek jen připomínáme, že televizory s Android TV jsou už touto technologií vybaveny, takže nemusíte nic přikupovat. Nákup vás ale nezruinuje. Cena Chromecast je různá. Základní model pořídíte už za jeden tisíc korun. Variantu, která udělá vaši televizi chytrou, pak pořídíte za dva tisíce. Tato nejnovější varianta podporuje i rozlišení 4K. Připojit ji můžete třeba i k monitoru s HDMI vstupem.

Použití

Máte-li televizor s operačním systémem Android TV, nemusíte nic nastavovat. Přisednete s mobilem, spustíte prohlížeč, stisknete tlačítko pro streamování obsahu a vše už běží samo. Televizor se i sám zapne. Bohužel se po ukončení streamování nevypne.

Jestliže si zakoupíte externí Chromecast, musíte věnovat chvíli jeho nastavení. Budete potřebovat znát heslo do příslušné sítě Wi-Fi. Na zařízení s Androidem byste si měli stáhnout aplikaci Google Home. Pak budete moci využít vše. Výhodou je, že tak můžete okamžitě sdílet s přáteli fotografie či videa z vašeho mobilního zařízení. Snadno zabavíte děti, díky streamování obsahu na velkou obrazovku. Ve firmě můžete operativně spustit připravenou prezentaci. Možností je celá řada. Další informace k chytrým televizím najdete třeba zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod