První torpédoborec se speciální technologií se hlásí do služby amerického námořnictva

 Vojenství 
20. března 2021 08:57 / Mirka Malá
  7
📷
2 fotografie v galerii
Zumwalt je první torpédoborec s technologií stealth U.S. Navy photo by Liz Wolter
Torpédoborec USS Zumwalt je téměř připraven k akci, tři a půl roku po uvedení do provozu u amerického námořnictva. První válečná loď svého druhu je navržena tak, aby měla schopnost pálit raketami dlouhého doletu.

USS Zumwalt měl být první z nové generace torpédoborců amerického námořnictva. Každá loď třídy Zumwalt (mělo jich být 32), měla být vybavena dvěma 155milimetrovými zbraněmi Advanced Gun Systems se schopností zasáhnout cíle přesně naváděnými granáty na vzdálenost téměř 100 kilometrů. Torpédoborce jsou navrženy tak, aby byly nenápadné a měly profil podobný noži, který dává této válečné lodi radarový podpis rybářské lodi.

Torpédoborce nakonec budou jen tři

Bohužel ale vývoj lodí měl technické potíže a mnohonásobně překročil původní náklady, takže námořnictvo nakonec bude mít jen tři torpédoborce tohoto druhu. A i jejich výzbroj bude jiná.

Torpédoborce třídy Zumwalt budou mít kromě svých dvou 155milimetrových děl také  80 Mk. 57 vertikální odpalovací systémy zabudované do boků trupu. Každý Mk. 57 může nést jednu raketu země-vzduch s dlouhým doletem SM-2 nebo SM-6, protiponorkové torpédo ASROC nebo až čtyři rakety krátkého doletu. Důležité je, že lodě mohou nést také řízenou střelu Tomahawk pro pozemní útoky.

Vyzbrojování čínského námořnictva zastihlo americké námořnictvo ve chvíli, kdy nemělo účinnou protiletadlovou raketu dlouhého doletu. Reakcí tak je nová verze rakety Tomahawk Block V, známá také jako Maritime Strike Tomahawk. Většina válečných lodí námořnictva, včetně torpédoborců, křižníků a ponorek, nese střely Tomahawk jako součást své výbavy. Mezi funkce Bloku V patří mimo jiné schopnost měnit cíle v polovině letu přes satelit. Námořnictvo převede všechny své Tomahawky na konfiguraci Block V, což umožní všem lodím, nést tuto variantu střely.

Výhodou torpédoborců je technologie stealth

Torpédoborce Zumwalt mají pouze 80 raketových sil, což je o deset méně než u starších torpédoborců třídy Burke a o 42 méně než u řízených raketových křižníků třídy Ticonderoga. Potenciálním válečným nákladem pro tyto lodě by tak mohlo být 30 námořních úderných tomahawků, 30 raket SM-6 a SM-2 pro protivzdušnou obranu dlouhého doletu, 5 protiponorkových torpédových raket a 60 raket Sea Sparrow pro obranu krátkého dosahu.

Během válečného konfliktu mohou lodě Zumwalt využít technologii stealth, tedy, a mohou tak snadněji napadat nepřátelská plavidla. Navíc Tomahawky mají dosah kolem 1 400 kilometrů a tato schopnost spolu s radarovým podpisem rybářské lodi dělá z torpédoborce loď, jíž se prakticky nelze ubránit. Dále čtěte: Nové armádní brýle umožňují vojákům vidět skrz bojová vozidla.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008