Nové ruské neprůstřelné vesty zastaví kulku z kulometu ráže padesát

 Vojenství 
09. února 2021 08:49 / Mirka Malá
  25
📷
2 fotografie v galerii
Rusko chystá super výbavu pro své vojáky Anton Tushin/Rostec
Nový ruský program modernizace pozemních sil v zemi slibuje velký pokrok v technologii neprůstřelných vest. A to doopravdy velký. Ruský výrobce vojenského vybavení slibuje, že nová vesta bude schopna zastavit kulku z kulometu ráže padesát. Jak těžká asi taková vesta bude?

Ruské pozemní síly plánují distribuovat svůj připravovaný systém vybavení vojáků Sotnik někdy v roce 2025. Sotnik doplní a případně nahradí současnou sadu vybavení Ratnik, která zahrnuje vše od neprůstřelných vest po uniformy a dokonce i baterky. A ambice Sotniku jsou skutečně obrovské.

Neprůstřelná vesta a boty na miny

Systém osobní výbavy vojáka třetí generace bude obsahovat řadu inovací, včetně anti-minových bot, anti-termálního obleku, který "skryje“ vojáky před detekcí nepřítelem, a antiradar. Sotnik také integruje nositele systému s automatizovaným velením a řízením a mikrodrony, což umožní přenos shromážděných obrazů v reálném čase na hledí helmy nebo ochranné brýle.

Nejdivočejším tvrzením o novém systému ale je, že neprůstřelná vesta bude schopna zastavit kulku ráže padesát, a to za použití pouhého plastu. "Nová generace Sotniku bude sestávat z lehkého polyethylenového vlákna a pancéřování, které je navrženo tak, aby vydrželo přímý výstřel z ráže 0,50 M2 Browning," zní z Ruska.

Je to vůbec možné?

Polyethylen je samozřejmě plast. A stejně jako všechny plasty je prakticky všude. V tuto chvíli jste téměř jistě ne více než pár centimetrů od spotřebního zboží vyrobeného z polyethylenu.

Polyetylenový pancíř by fungoval asi takto. Když horká kulka narazí na brnění, tedy neprůstřelnou vestu, roztaví plast, protože tavení je jeho základní vlastností. To způsobí, že roztavený plast přilne ke střele a zpomalí ji. S dostatečným množstvím plastu v cestě se pak kulka úplně zastaví.

Ruská polyethylenová vesta je podle ruských státních médií lehčí než izraelské a americké neprůstřelné vesty a nabízí vynikající ochranu. Ale může polyethylenové brnění zastavit kulku ráže padesát? No jistě. Dost polyethylenu zastaví cokoli. Ale bude pak taková vesta vůbec nositelná?

Modulární škálovatelná vesta americké armády je schopná zastavit 7,62milimetrové střely, ale váží přes 10 kilo. Množství plastu, které by bylo potřeba k zastavení střely ráže padesát, je těžké odhadnout, ale plastová vesta určená k zastavení nábojů čtyřikrát až pětkrát těžších a silnějších než 7,62 mm by měla být hodně nepohodlná, i když je tento materiál více efektivní. Navíc si zkuste představit, jakou sílu na tělo střela takové ráže dokáže vyvinout. Dále čtěte: Americké námořnictvo chce mít ve výzbroji bezpilotní čluny se sebevražednými drony.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008