Se satelitním příjmem v Česku můžete mít v příštím roce problém

 Technologie 
25. listopadu 2020 08:57 / Petr Vlach
  6
📷
4 fotografie v galerii
Problém se satelitním příjmem má dvě řešení  Pixabay
Satelitní technologie přinesla už kdysi velké množství programů ve slušné technické kvalitě. Protože se ale technologie vyvíjejí, mohou mít někteří diváci od příštího roku potíže s příjmem. Máme další informace.

Změny se budou týkat poskytovatelů Skylink a Freesat. Zatímco u Skylinku již některé úpravy probíhají, u Freesatu zatím není přesný harmonogram znám.

Důvody změn

Hlavním důvodem, proč se mění parametry vysílaných programů, je omezení pirátského příjmu a také ušetření vysílací kapacity pro další programy. V současnosti je provozováno několik kódovacích systémů a právě ten, který emuluje mód Cryptoworks, což byl původní dekódovací systém Skylinku a nese tajemné označení CAID 0D96, bude vypnut. Pro platformu Freesat, která sdílí přenosovou kapacitu se Skylinkem, pak půjde o CAID 0D97.

Koho se změna dotkne

Kdo má přijímač nebo dekódovací modul s certifikací poskytovatele, nemusí se bát. V tom případě by mělo vše fungovat bez problémů dál. Pokud certifikaci nemáte, můžete velmi snadno zjistit, v jakém režimu u vás doma přijímač funguje. Toto se týká zatím jen platformy Skylink, protože Freesat ještě ke změnám nepřistoupila. Na svém přijímači nalaďte program CNN Prima News. Jestliže program naladíte, máte dostatečný signál i kvalitu signálu, ale nevidíte žádný obraz ani poté, co necháte přijímač delší dobu zapnutý na této stanici, používáte zastaralý CAID 0D96, který už u některých nových programů nebyl využit, a proto vám nefungují. Tou špatnou zprávou pak je, že od ledna 2021 vám nebudou fungovat ani ostatní programy.

Jak problém řešit

Celý problém má několik řešení. Možná už satelitní příjem nepotřebujete a přejdete k nějakému internetovému poskytovateli. Výhodné to může být pro toho, kdo nemá velké nároky na kvalitu obrazu nebo má nějakou cenově výhodnou nabídku spojenou třeba s poskytováním internetu. Podrobněji jsme se zabývali možnostmi příjmu televize v článku zde.

Jestliže chcete pokračovat v satelitním příjmu, musíte se rozhodnout buď pro koupi nového přijímače s certifikací Skylink ready, nebo pro nákup dekódovacího modulu Irdeto se stejným označením. Vedle Irdeta si můžete koupit i modul Viaccess Orca s příslušnou certifikací, který obsahuje integrovanou přijímací kartu. Dekódovací modul je vhodný pro ty, kdo mají jinak dobrý přijímač a do budoucna třeba plánují nákup televizoru se satelitním tunerem, kde využijí dekódovací modul. Pro ostatní je spíš vhodnější nákup nového přijímače. Zde doporučujeme, aby přijímač uměl i kódování H.265, které se sice zatím příliš nepoužívá, ale bude do budoucna potřebné. Ceny modulů se pohybují od 800 Kč a ceny přijímačů od 1800 Kč. Jestliže problematice nerozumíte, požádejte o radu odborníka.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008