Japonskou stíhačku nové generace postaví opět Mitsubishi. Nový stroj bude mít americkou technologii

 Letectví 
06. listopadu 2020 08:36 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Japonská tradice výroby stíhaček je dlouhá Japan Ministry of Defense
Japonsko si vybralo Mitsubishi Heavy Industries jako hlavního dodavatele nového stíhacího letounu. Stíhačka, předběžně pojmenovaná F-X, by se měla začít vyrábět v roce 2030.

Nový stíhač nahradí stroj F-2 postavený také společností Mitsubishi, ale bude obsahovat americkou leteckou technologii a know-how.

Japonská tradice výroby stíhaček je dlouhá

Mitsubishi postavilo řadu slavných letadel druhé světové války, včetně námořního stíhače A6M "Zero“, ale Japonsko po válce zastavilo vývoj a výrobu válečných letadel. Země, která po celá desetiletí vyráběla americké stíhačky na základě licence, se netajila touhou znovu nastartovat vývoj vlastních strojů.

Dosud sloužící stíhačka F-2 je vlastně derivátem amerického stroje F-16 Fighting Falcon, který byl vyvinut v 90. letech.

Tato zpráva přichází ve chvíli, kdy Japonsko čelí problému stárnoucích letadel. Po celá desetiletí země provozovala stíhačky F-15J, lokálně vyráběnou verzi F-15 Eagle, zastaralou F-4J Phantom a F-2. Japonsko mělo v úmyslu koupit také F-22 Raptor, ale nakonec k tomu nedošlo.

Jak bude japonský F-X vypadat?

Bude mít nenápadný design a bude klást důraz na interoperabilitu s americkými stíhačkami. Jednou z priorit bude boj vzduch-vzduch, protože Japonsko chce stroje F-35 provozovat jako víceúčelový stíhač typu vzduch-vzduch a vzduch-země.

Japonsko bude také upřednostňovat dálkový dosah, což pomůže F-X létat ze základen blíže k centrálnímu Japonsku a stále čelit čínským válečným letounům operujícím ve Východočínském moři a kolem něj. Stíhačka bude schopna řídit až tři bojové drony.

Stíhačka bude pravděpodobně vyzbrojena střelami Joint New Air to Air Missile. Spolupráce s Brity zřejmě zkombinuje japonské rakety středního doletu AAM-4B typu vzduch-vzduch s ramjetovým motorem britské rakety Meteor.

Mezi další možnou výbavu patří americká protiletadlová raketa dlouhého doletu (LRASM), protiletadlová střela Joint Air to Surface Standoff Missile-Extended Range (JASSM-ER) a hypersonické zbraně vzduch-země.

Mitsubishi je u nás známý především jako výrobce aut, ale je to především přední japonský dodavatel vojenské techniky, odpovědný za vývoj a konstrukci nového hlavního bojového tanku Type 10 a ponorek třídy Soryu. V minulosti vyrobila společnost několik stíhacích letounů, včetně stroje F-2 a licencované stíhačkyF-15J, F-4EJ a F-104J. Dále čtěte: Nový stíhací letoun Velké Británie má radarový systém, který všichni obdivují.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod