Legendární útočná helikoptéra Super Cobra jde do důchodu

 Letectví 
04. listopadu 2020 07:48 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Původní Cobra sloužila už ve Vietnamu Depositphotos
Američtí mariňáci poslali do důchodu legendární vrtulník AH-1W Super Cobra, známý také jako Whiskey Cobra. Helikoptéra je dobře známá už z války ve Vietnamu.

Cobra bude plně nahrazena modernějším strojem AH-1Z Viper, který je známý také pod přezdívkou Zulu.

Legenda ze šedesátek

Americká armáda vyvinula útočný vrtulník AH-1 Cobra jako specializovaný doprovod a platformu přímé letecké podpory pro použití ve Vietnamu. Cobra, tedy malá, tenká, jednomotorová varianta všudypřítomného vrtulníku UH-1 Huey, sloužila ve Vietnamu, a poté byla nahrazena stroji AH-64 Apache.

Na začátku 70. let se ale námořní pěchota ke Cobrám vrátila. Stroj Sea Cobra byl posílen druhým motorem pro provoz nad vodou, což zajistilo, že se vrtulník dokázal vrátit, i když selhal jeden motor. V roce 1986 se mariňáci přesunuli k AH-1W Super Cobra neboli Whiskey. Vrtulník se dvěma čepelemi byl vyzbrojen třímístným dvacetimilimetrovým kanónem, protitankovými raketami TOW a Hellfire, raketami 70 a 127 milimetrů a raketami typu vzduch-vzduch Sidewinder.

Z Kobry se stala Zmije

Na začátku nového tisíciletí armáda začala používat stroje s označením AH-1Z, nakonec upustila i od jména Cobra a vrtulník přejmenovala na Viper. Z Kobry se tak stala Zmije. Viper vypadá zvenčí velmi podobně jako stará Whiskey verze, ale obsahuje několik celkových vylepšení. Viper používá čtyři kompozitní listy hlavního rotoru místo dvou.

Viper také přichází s plně integrovaným skleněným kokpitem, systémem řízení palby třetí generace, novou převodovkou, vylepšeným podvozkem a vylepšenými schopnostmi nést zbraně. A o to jde především. AH-1Z může nést až 16 protitankových raket Hellfire (dvakrát tolik než Whiskey), což skutečně pořádně zvyšuje palebnou sílu helikoptéry. AH-1Z je také schopna nést Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS), upgrade kit pro dlouho sloužící 70milimetrovou neřízenou raketu.

Viper AH-1Z obvykle letí po boku vrtulníku Venom UH-1Y. AH-1Z má také 85 procent společných částí s UH-1Y, což usnadňuje podporu a servis dvou různých vrtulníků, zatímco se nalodí na palubu obojživelných lodí US Navy.

Mariňáci proto nakonec budou mít 189 strojů Viper, přičemž poslední vrtulníky budou dodány příští rok. Zatímco legendární Cobra odchází do důchodu, zdá se pravděpodobné, že její základní tvar by mohl zůstat v nepřetržité vojenské službě minimálně do roku 2050. Dále čtěte: Nový stíhací letoun Velké Británie má radarový systém, který všichni obdivují.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod