Start kosmické rakety ze Země vyfotografoval astronaut na mezinárodní vesmírné stanici

 Technologie 
25. října 2020 13:44 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Takto vypadá start rakety z vesmíru Roscosmos
Astronaut z mezinárodní vesmírné stanice ISS pořídil neuvěřitelnou fotografii. Zachytil na ní start rakety Sojuz.

Ruský astronaut Ivan Vagner je na oběžné dráze od dubna a nyní se mu podařil opravdu husarský kousek. Z ISS zachytil start rakety Sojuz ze Země, která mířila k ISS a kromě zásob Vagnerovi přivezla i nové tři kolegy.

Působivý start

Pozorovat start rakety z vesmíru je díky Vagnerově fotografii ještě působivější, než se na něj dívat ze Země. Astronauti na vesmírné stanici sice starty raket, které míří k ISS, fotografují často, tento snímek se ale opravdu povedl. A vydařil se také nejen samotný start, ale především i let rakety Sojuz.

Poprvé dorazila posádka na Mezinárodní vesmírnou stanici po pouhých dvou obletech Země, ve srovnání s obvyklými čtyřmi a více. Rychlá cesta znamenala, že nová posádka dosáhla rekordu, když zakotvila na ISS pouhé 3 hodiny a 3 minuty po startu.

Tímto rekordním letem zahájili astronautka NASA Kate Rubins a dva ruští kosmonauti svůj šestiměsíční pobyt na oběžné dráze a připojili se k astronautovi NASA Chrisovi Cassidymu a ruským kosmonautům Vagnerovi a Ivanišinovi.

Rekordně krátký let

Byť raketa Sojuz tentokrát na ISS doletěla v novém rekordu, nejde na druhou stranu o nic tak výjimečného. V minulosti se už něco podobného několikrát podařilo nákladním lodím Progress.

Jde totiž o správné načasování startu. Zrychlení letu ovlivňuje správné načasování a přesné řízení korekčních manévrů, které musí raketa na oběžné dráze provést. Když k tomu ještě poskytne součinnost i samotná ISS, je let takto krátký.

A Rusové chtějí jít ještě dál a slibují, že brzy budou schopni náklad a astronauty na ISS dopravovat za pouhé dvě hodiny. Jen si to představte. Za takovou dobu nedojedete po slavné dálnici D1 ani z Prahy do Brna. Dále čtěte: Nová vesmírná toaleta NASA v hodnotě 23 milionů dolarů potěší hlavně astronautky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod