Čína na zbrojení dává nejvíce peněz, její námořnictvo je největší na světě

 Vojenství 
09. září 2020 07:19 / Mirka Malá
  13
📷
3 fotografie v galerii
Čína pokračuje v budování nových válečných lodí Depositphotos
Americké ministerstvo obrany podle nejnovější zprávy potvrdilo informaci o tom, že čínské námořní síly jsou v současné době největší na světě. A co víc, Čína stále buduje nové a nové válečné lodě.

Podle Pentagonu má Čína 350 bojových lodí, zatímco Amerika 293 lodí. Americké námořní síly mají ale lodě s větší tonáží, to se ale může brzy změnit díky tomu, že Čína staví nové a nové lodě.

Čína na zbrojení dává nejvíce peněz

Během posledních tří desetiletí si čínská armáda užívala dvouciferný růst výdajů na obranu. Vzestup čínské ekonomiky umožnil zemi utratit mnohem více za své ozbrojené síly, aniž by utratila větší část hrubého domácího produktu. Ve skutečnosti se rozpočet na obranu za posledních šest desetiletí zvýšil zhruba šestinásobně.

Například v roce 1979 mělo čínské námořnictvo více než 140 raketových člunů, 53 korvet, 12 fregat, 11 torpédoborců, 75 ponorek a 15 obojživelných lodí. Dnes má Čína 86 raketových hlídkových člunů, 49 korvet, 53 fregat, 32 torpédoborců, jeden křižník, 52 jaderných a konvenčně poháněných útočných ponorek, čtyři ponorky s balistickou raketou na jaderný pohon, 58 hlavních obojživelných lodí a dvě letadlové lodě.

Čína staví zejména letadlové lodě

Čína uvedla do provozu svoji první letadlovou loď Liaoning v roce 2012, nedávno dokončila druhou a v současné době staví třetí. Obojživelné lodě, které mohou přepravovat vojáky přes Tchaj-wanský průliv, jsou čím dál větší a schopnější. Ačkoli Čína stále investuje do menších hlídkových člunů a korvet užitečných pro pobřežní obranu, navyšuje také počty lodí velikosti torpédoborců a dalších, které mohou zaútočit jak na USA, tak na Japonsko a další cíle.

Navzdory tomu všemu je však čínská flotila stále menší než ta americká, a to v jednom klíčovém ukazateli. Celková hmotnost všech lodí čínského námořnictva je asi 2 milionů tun. Americké námořnictvo je v tomto ukazateli asi o 20 procent větší.

Přesto Čína za poslední čtyři desetiletí dosáhla působivých výsledků a nadále se snaží dohnat americké námořnictvo. Čína chce pravděpodobně mít šest až osm letadlových lodí a postaví více obojživelných lodí typu 075 a také existují zprávy o nové útočné lodi typu 076. V neposlední řadě je potřeba si všímat také skutečnosti, že Čína staví nové válečné lodě opravdu velmi rychle. Dále čtěte: Čína představila svou novou zabijáckou kluznou bombu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod