Pozor na elektroniku v letadle. Baterie do zavazadlového prostoru nesmí

 Letectví 
29. července 2020 10:01 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nejen používání, ale i převoz elektroniky v letadle má svá pravidla Depositphotos
Pokud jste koronaviru navzdory naplánovali nějakou leteckou dovolenou, zcela určitě budete cestovat s chytrými telefony, tablety a dost možná i notebooky. Věděli jste ale, že pro leteckou přepravu jsou tyto přístroje nebezpečné?

Respektive nebezpečné jsou především jejich baterie. V nedávné minulosti nebylo výjimkou, že se na palubě letadla vzňaly baterie mobilních telefonů jistého výrobce, a i když nezpůsobily žádnou leteckou katastrofu, hodně vyděsily cestující i palubní personál. Takže jak cestovat letadlem s vaší elektronikou?

Nic nedávejte do zavazadlového prostoru

Jde samozřejmě především o lithiové, tedy Li-Ion baterie, kterou jsou v mobilech, tabletech i noteboocích. Nic z toho určitě nedávejte do zavazadlového prostoru letadla, kde by identifikace i následné uhašení případného požáru způsobeného baterií mohlo být složité. Raději si veškerou svoji elektroniku vemte s sebou na palubu, kde je mnohem větší předpoklad, že požár bude rychle uhašen.

Faktem je, že některé aerolinie umístění elektronických přístrojů do zavazadlového prostoru ani nedovolují. Proto buďte připraveni a před odletem si projděte podmínky vašeho leteckého přepravce, abyste věděli, jak přesně na palubě jeho letadel s elektronikou zacházet. U většiny z nich ale platí, že elektronické přístroje si berete s sebou na palubu, samozřejmě zcela vypnuté.

Některé baterie smí do letadla jen na povolení

To možná málokdo ví. Jedná se především o baterie s vyšší kapacitou, tedy nad 100 Wh. Takové smíte mít v letadle pouze na zvláštní povolení aerolinek.

Podobně přísná pravidla platí i pro náhradní baterie. Není možné si je jen tak hodit do příručního zavazadla či batohu a přinést na palubu letadla. Náhradní baterie musí být řádně zabezpečené, což znamená, že musí být vloženy do samostatného a uzaviratelného plastového pytlíku, a ideálně platí, že baterie bude mít páskou přelepené oba póly.

Speciální pravidla platí rovněž pro drony, které si už mnozí dovolenkáři s sebou vozí k moři. U většiny leteckých přepravců platí, že dron na palubu letadla nesmí, tedy musíte ho mít kufru v zavazadlovém prostoru, ale jeho baterii pro změnu musíte mít nahoře na palubě. A pro takovou samostatně převáženou baterii platí, že musí být zabalená a musí mít přelepené póly. Dále čtěte: Prodlužte životnost vaší elektroniky, zvýšíte tím i samotnou efektivitu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008