Unikátní podívaná se odehrála v Iránu. Válečná ponorka tam cestovala k moři na náklaďáku

 Vojenství 
12. července 2020 08:26 / Mirka Malá
  5
📷
3 fotografie v galerii
Původně sovětská ponorka nedokázala doplavat na základnu almasdarnews.com
Neskutečná scénka se odehrála v Iránu.Ten se rozhodl odtáhnout obrovskou útočnou ponorku k moři po pevnině kamionem! Ponorka se údajně stěhovala z doku zpět na rozlehlou íránskou námořní základnu Bandar Abbas. Ponorka je jednou ze tří, které Irán koupil od Sovětského svazu v 90. letech.

Záběry ukazují ruskou ponorku třídy Kilo naloženou na obrovském náklaďáku. Irán tyto ponorky používá pro operace u svého pobřeží, kde jsou schopny zaútočit na nepřátelské lodě, a to včetně cílů stejně velkých jako americké letadlové lodě.

Proč ponorka neodplavala, nikdo neví

Tyto tři starší ruské ponorky mají šest torpédometů, které jsou schopné vystřelit různé sovětsko-ruské střely nebo akusticky naváděná torpéda. Ponorky jsou také schopné pokládat mořské miny.

Ponorka, která byla přepravována po souši, váží přes 2 tisíce tun. Z amatérských záběrů je vidět jen část, takže nelze reálně říci, kolik nákladních aut zapřažených dohromady ve skutečnosti tak velkou ponorku vezlo. Vidět jsou pouze dva velké nákladní vozy, ale je nepravděpodobné, že by na ponorku stačily, takže aut muselo být mnohem více.

Podle íránských médií ponorka cestovala z íránského doku zpět na svou základnu v Bandar Abbas, což je asi 24 kilometrů. Z jakého důvodu nemohla ponorka jednoduše na základnu doplout, není jasné. Přeprava po souši je skutečně kuriózní. Joseph Dempsey, výzkumný pracovník Mezinárodního institutu pro strategická studia, říká, že ponorka byla zjevně vyzvednuta v doku z vody v březnu tohoto roku.

Iránské problémy s ponorkami

Írán má, jak už bylo řečeno, tři sovětské ponorky, ale podle neověřených informací mají technické problémy způsobené potížemi s chlazením baterií, špatným výcvikem a nedostatečnou údržbou. A od dubna 2001 byly dvě ponorky považovány za nefunkční.

Není samozřejmě ani jasné, jak tyto ponorky byly opraveny nebo modernizovány. Obvykle nejdůležitějším vylepšením nejaderné ponorky s dieselovým motorem jsou nové, bezpečnější baterie, které zajistí, že loď může zůstat déle pod vodou.

Kromě tří ponorek třídy Kilo provozuje Írán větší ponorkovou flotilu malých ponorek,  které se podobají ponorkám severokorejského původu. K dispozici jsou ještě úplně maličké ponorky, které ovšem zřejmě operují jen v Perském zálivu a Ománském zálivu. Dále čtěte: Takto vypadají nebezpečné autonomní ponorky, které plánuje nakoupit americké námořnictvo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008