Nová pěnová technologie by měla vyčistit vesmír od nebezpečného odpadu

 Technologie 
07. července 2020 08:16 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky pěně se možná zbavíme nebezpečného vesmírného odpadu StartRocket
Ve vesmíru je spousta nepotřebného a hlavně nebezpečného odpadu, který může ohrožovat budoucí mise a samotné astronauty. A tak se už mnoho let hledá řešení, jak s vesmírným odpadem naložit.

Vesmírný odpad nepředstavuje hrozbu jen pro astronauty, ale i pro síť komunikačních a meteorologických satelitů obíhajících kolem Země. Vesmírem se pohybují doslova tuny vysloužilých satelitů a různých úlomků, které je potřeba zlikvidovat.

Obavy z Kesslerova syndromu

Kesslerův syndrom je stav, kdy srážka odpadního tělesa například s komunikačním satelitem může způsobit řetězovou reakci, která by pro Zemi mohla skončit katastrofou.

Proto se v posledních letech k vesmírným agenturám světa v hledání řešení připojilo několik soukromých subjektů, aby vymyslely způsob, jak vyčistit vesmír. Americké letectvo navrhlo použití laserů k vypálení vesmírného odpadu, zatímco vědci NASA navrhli vypustit satelity poháněné solární plachtou, aby odpad nasměrovaly do zemské atmosféry, kde by shořely.

Bude stačit pěna?

Ruská kosmická společnost StartRocket nyní vyvinula nový plán na odstranění nebezpečných zbytků pomocí pěny. Satelit ve tvaru barelu nazývaný Foam Debris Catcher by byl vypuštěn do oblastí vesmírného odpadu, tam by vypustil síť polymerních pěnových ramen, která podle StartRocket dokáží zachytit až tunu vesmírného odpadu. Jakmile satelit zachytí dostatek odpadu, zamířil by do zemské atmosféry, kde by vše shořelo.

Podle své neuvěřitelně honosné webové stránky plánuje společnost StartRocket v prosinci spustit Kickstarter s cílem získat finanční prostředky. Společnost získá peníze na vyzkoušení pěnového a dokovacího mechanismu a k podání patentu.

Už nyní firma tvrdí, že tuto technologii otestuje v roce 2022 spuštěním Test Foam Sat, malého 3D-tištěného satelitu. Pokud vše půjde podle plánu, StartRocket spustí do roku 2023 větší a drahší Foam Debris Catcher.

Pěna může mnohým znít poněkud divně, ale může fungovat, jak tvrdí John L. Crassidis, profesor katedry strojního a leteckého inženýrství na univerzitě v Buffalu. "Pracuje na známém procesu zvyšování povrchové plochy trosek, aby se zvýšila jeho tažnost, a tak se znovu dostal do zemské atmosféry a rychleji shořel." Dále čtěte: Největší urychlovač částic světa bude měřit neuvěřitelných sto kilometrů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008