Ruské vojenské výzkumné středisko tvrdí, že by robotičtí terminátoři mohli brzy nahradit vojáky v bitvě

 Vojenství 
10. května 2020 07:39 / Mirka Malá
  5
📷
4 fotografie v galerii
Je to vůbec reálné? Depositphotos
Nová zpráva z ruského vojenského výzkumného střediska naznačuje, že Kreml je blízko k realizaci armády terminátorských robotických vojáků, kteří by mohli brzy nahradit vojáky v bitvě.

Rusko dokonce tvrdí, že živé vojáky nahradí těmi robotickými už velmi brzy. Argumentem je, že vojenští roboti budou při výběru cílů rychlejší a přesnější. Zatímco stroje, tedy vojenští terminátoři, jsou dnes již schopni reakce na data ze svých senzorů, což znamená, že na základě získaných dat mohou například zaměřit a zasáhnout cíl, zatím neexistují žádné algoritmy, které by robotického vojáka provedly palbou ze strany nepřítele. Tedy robot dosud neumí reagovat ve chvíli, kdy je sám napaden střelnými zbraněmi.

Je to všechno vůbec možné?

Už jsme si zvykli, že různé státy, a Rusko zejména, se rády chlubí svými pokroky ve vývoji vojenských a kosmických technologií. Ale k čemu bude robotický voják, který neumí reagovat na palbu nepřítele?

Navíc ani není jasné, zda vojenský terminátor dokáže rozlišit vojenské cíle od těch civilních. Snadno by se pak mohlo stát, že by se z vojenských robotů stalo vraždící komando, po kterém zbyde jen spálená země.

Rusko chce robotickou válku už dlouho

Abychom si to vyjasnili, Rusko už nějakou dobu touží po robotických bojovnících. V únoru 2019 ukázalo mini tanky, které mohla armáda nasadit hned vedle pěchoty, plus roje kvadrotorních robotů. Myšlenka Ruska je taková, že tanky i robotický roj by přenášely cílové informace na zabijáka, který by střílel.

Později ruští představitelé tvrdili, že ozbrojené síly budou používat pozemní roboty v městských pouličních bitvách již v roce 2020, přičemž budou stavět na zkušenostech, které armáda získala v Sýrii.

Stejný zdroj tehdy řekl, že největší výzvou, které Rusko čelí při případném rozmístění robotické armády, je nedostatek centrálního řízení. Do roku 2025 však Kreml očekává, že uvede do provozu skupiny multifunkčních robotů, které mohou řešit bojové mise rozmístěním každého pro konkrétní účel, tedy bez potřeby centrálního řízení.

Autonomní zbraně nejsou otázkou vojenství, ale také etiky. To ale Rusku nevadí a dlouhodbě blokuje diskuse o jejich používání. Zdá se, že robotické zbraně jsou skutečně ruským snem, který ovšem nutí Američany, aby vyvíjeli svoje vlastní.

Na druhou stranu svět zažil mnohokrát, že ruské vojenské projekty, které byly nabubřele prezentovány, nakonec skončily fiaskem. Dále čtěte: Rusko testuje antisatelitní raketu, americké vesmírné síly z toho nemají radost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod