Bezpečnostní expert varuje. Musíme chránit kamery našich telefonů a notebooků více než kdykoli dříve

 PC a Mobily 
27. dubna 2020 07:56 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Díky webkamerám se můžeme snadno stát oběťmi vydírání Depositphotos
Ať už používáte Zoom, Skype nebo Microsoft Teams, webová kamera na vašem domácím PC, notebooku nebo telefonu nebyla pravděpodobně nikdy v takové permanenci jako během koronavirové pandemie. A právě před tím bezpečnostní experti varují.

Kamery jsou ale bohužel velmi náchylné k online útoku známému jako camfecting. To je situace, kdy hackeři ovládají vaši webovou kameru na dálku. Dělají to navíc tak, že se nerozsvítí světlo, které obvykle znamená, že je kamera aktivní, takže se o útoku ani nedozvíme.

Mark Zuckerberg radí

Když je váš notebook vypnutý, jeho webovou kameru nelze aktivovat. Mnozí však  notebooky udržují pouze v režimu spánku, což není totéž jako vypnutý počítač. V takovém případě může být zařízení napadeno. Dokonce i Mark Zuckerberg přiznal, že zakrývá webovou kameru i mikrofon.

Počet zaznamenaných případů napadení přes kameru je obrovský, jen oficiálně zaznamenaných jich není mnoho. Důvodem je, že k většině útoků dochází, aniž by si uživatel kdy uvědomil, že byl napaden.

Většina napadení přes kameru je kvůli penězům

Kybernetičtí zločinci totiž napadené uživatele pomocí vyděračských emailů přesvědčují, že je přes kameru natočili při nějakých nevhodných činnostech a mnoho uživatelů tomuto vydírání nakonec podlehne a skutečně zaplatí.

Na vyšších úrovních se pak takovým způsobem provádí rovněž průmyslová špionáž, popřípadě se také jedná o špionáž jednotlivých vládních agentur.

Navíc zařízení, která mají webkameru, je v domácnostech stále větší množství. Jen pro zajímavost, v roce 2018 měla průměrná australská domácnost údajně 17 připojených zařízení.

Řekněme, že v rodině je jeden nebo dva notebooky, tři nebo čtyři mobilní telefony a tablety, domácí bezpečnostní kamerový systém a inteligentní televize s vestavěnou kamerou pro rozpoznávání obličeje.

K tomu stačí připočítat video zvonek, mluvící panenku, dron a nějakou robotickou hračku, takže najednou máte v domácnosti skutečně obrovské množství potenciálně napadnutelných kamer.

Jak se chránit

Stačí skutečně použít jednoduchý trik, tedy přelepovat kameru, pokud ji zrovna nepoužíváte. A všechna zařízení vypínat, jakmile je nepotřebujete mít zapnutá.  Používejte zdravý rozum, tedy neklikejte na odkazy v podivných emailech a pravidelně vymazávejte nepotřebné aplikace. Dále čtěte: Jak obnovit odstraněné fotografie ve vašem iPhonu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008