V době koronavirové karantény je populární videokonferenční aplikace. Ohrožuje ale vaše soukromí

 PC a Mobily 
12. dubna 2020 09:01 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Tato aplikace je fakticky nebezpečná Depositphotos
Populární videokonferenční aplikace je v době koronavirové karantény doslova darem od boha. Jenomže také to ohrožuje vaše soukromí.

V době, kdy všichni prožíváme tzv. sociální distancování a pracujeme z domova,
neprosperuje žádná aplikace více než Zoom, která zaznamenala nárůst aktivních uživatelů na celém světě o neuvěřitelných 67 procent.

Tento závratný vzestup Zoomu nepochybně pomohl milionům lidí udržet se v kontaktu s ostatními, neboť videokonference je v posledních týdnech pro mnohé tou jedinou možností, jak komunikovat s okolním světem, rodinou, přáteli či kolegy v práci.

Apikace v rukou hackerů

Příběhy o tom, jak snadné je se do Zoomu nabourat, plní stránky sociálních sítí i odborných médií. Učitelé po celém světě během online hodin se svými žáky zažili okamžiky, kdy jim do vyučování někdo posílal pornografický, rasistický nebo jinak závadný obsah, narušení soukromí zažili i jednotlivci nebo firmy. Až se do celé záležitosti musela vložit sama FBI.

Čím je Zoom nebezpečný?

Stejně jako jakákoliv webová platforma i Zoom shromažďuje informace o svých uživatelích, ale také umožňuje ostatním shromažďovat informace o vás. Tím je ohroženo vaše soukromí.

I Zoom si dává právo shromažďovat data, ukládat je a sdílet je s třetími stranami, třeba s inzerenty. A nejde jen o vaše jméno, místo a informace o použití, ale také o obsah v cloudových záznamech, zprávách či souborech sdílených při používání služby.

Zásady ochrany osobních údajů společnosti Zoom zahrnují také videoobsah a přepisy. To je spousta dat, a pokud to není dobře zabezpečené, je to pro hackery doslova poklad. Navíc před několika měsíci došlo k velké chybě softwaru Zoomu, díky které zůstaly miliony videí uživatelů nezabezpečené.

Navíc je v softwaru stále bezpečnostní mezera, díky které lze celkem snadno odhalit ID vašich schůzek. Existuje dokonce program, který dokáže správně identifikovat ID schůzek v počtu až 100 schůzek za hodinu. Jakmile najde aktivní schůzku, program může určit odkaz na schůzku, datum a čas, kdo je organizátor schůzky a téma schůzky.

Pokud by průměrný počítačový uživatel chtěl všechna tato nebezpečí eliminovat, musel by být už poměrně zdatný v IT, aby svoje videohovory v Zoomu dokázal dostatečně zabezpečit. To znamená, že pro většinu populace je tato aplikace opravdu poměrně riziková. Dále čtěte: Jedna miliarda zařízení Android je ohrožena hackery.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod