Indie se může řadit k vojenským supervelmocím. Má vlastní a také nejrychlejší hypersonickou střelu

 Vojenství 
27. ledna 2022 07:22 / Mirka Malá
  29
📷
2 fotografie v galerii
Nadzvuková střela je už ve výzbroji indické armády Indian Ministry of Defence
Indie se rozhodně může řadit k vojenským supervelmocím. Úspěšně totiž otestovala svoji hypersonickou střelu nazývanou BrahMos.

Jak oznámilo indické ministerstvo obrany, střela během posledního testu před několika dny sledovala svou předpokládanou trajektorii, letěla nadzvukovou rychlostí na svůj maximální dolet a splnila všechny cíle mise. Prostě se vše povedlo na jedničku.

Indové umějí raketu odpálit i ze vzduchu

Poslední úspěšné testování přišlo poté, co ministerstvo obrany minulý měsíc testovalo verzi rakety odpalované ze vzduchu. Pro nejnovější test byla střela vybavena pokročilými původními technologiemi a sledovala upravenou optimální trajektorii pro lepší účinnost a lepší výkon. Ministerstvo obrany prozradilo, že balistická střela byla monitorována několika telemetrickými, radarovými, elektro-optickými stanicemi a loděmi s nižším dosahem rozmístěných podél východního pobřeží. Raketový zbraňový systém již byl zařazen do výzbroje indických ozbrojených sil. 

Co je BrahMos

Jde o nadzvukovou řízenou střelu středního doletu, kterou lze odpálit z plavidel, ponorek, letadel nebo pozemních platforem. Střela dokáže zasáhnout své cíle s vysokou přesností a operovat v nepříznivých podmínkách jak za denního světla, tak po setmění, a to s dosahem více než 400 km. Letí rychlostí 2,8 Mach a dokáže vystoupat až do 14 tisíc kilometrů.

Nadzvuková řízená střela BrahMos je nejrychlejší funkční operační systém své třídy na světě. Indové nyní pracují na tom, aby ještě vylepšili dolet svojí hypersonické rakety, stejně tak jako její rychlost, která by se měla dostat na 7-8 Mach. Očekává se, ža taková střela bude připravena k testování do roku 2024.

Zdroj: Airforce Technology, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve