Jak by se vám líbilo bydlení v plovoucím městě? První má být dokončeno v roce 2020

 Technologie 
01. května 2018 10:20 / Karel Kovka
  2
📷
3 fotografie v galerii
Plovoucí město by se mělo skládat z dvanácti segmentů  Internet
Kdo by nesnil o atraktivním bydlení na ostrově uprostřed moře. Ale vhodných ostrovů je nedostatek, a tak se začaly stavět ostrovy umělé, jako je třeba Palm Jumeirah v Dubaji. A někteří projektanti jdou ještě dál. Chtějí postavit plovoucí město.

Koncept plovoucího města může znít spíše jako záležitost z oblasti sci-fi. Nicméně už v roce 2020 se může stát realitou. Nezisková organizace Seasteading Institute se sídlem v San Francisku totiž právě takový projekt plovoucího města již deset let vyvíjí. A nyní se údajně již dohodla s vládou Francouzské Polynésie, že tento smělý projekt může zrealizovat v jejích vodách. O objevu učiněném při výstavbě jiného bytového komplexu se dočtete zde.

Prototyp plovoucí města by měl sestávat z 12 segmentů, které se dělí na obyvatelné, hotelové, kancelářské či stravovací. Architekti a inženýři už navštívili místo, kde by mohlo nové město stát, tedy vlastně plavat. Joe Quirk, prezident neziskové organizace, tvrdí: "Naším hlavním záměrem je osvobodit lidstvo od politiků a přepsat pravidla, kterými se dnes řídí společnost." Co přesně tím má na mysli a jak chce lidi od politiků osvobodit, není tak úplně jasné, protože i vznik města je podmíněn souhlasem vlády, tedy politiků.

Utopické město bude podle Quirka stát přibližně 150 milionů eur. V současnosti organizaci sponzoruje zakladatel PayPalu Peter Thiel, v budoucnu chce však Quirk získávat peníze i prostřednictvím crowdfundingu, což je způsob financování, při kterém větší počet jednotlivců přispívá menším obnosem k cílové částce a pomáhá tak financovat zajímavé projekty či produkty.

Plovoucí město by mělo být nejen bezpečné a odolné vůči bouřím, ale také cenově dostupné a pohodlné. Svým obyvatelům by mělo dokázat zajistit obživu i příjem, je však otázkou, zda se tyto problémy podaří vyřešit i v praktické rovině. Každopádně je projekt plovoucího města mimořádně zajímavý a možná se už za pár let dozvíme, zda skutečně funguje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008